Årets väckarklocka

Årets väckarklocka är ett pris som delas ut årligen till enskilda eller organisationer som arbetar i Elin Wägners anda. Priset för år 2000 tilldelades den 24 september Bodil Jönsson med följande motivering:

I vår globaliserade och högteknologiska värld, där människan ofta känner sig obetydlig och överkörd, visar Bodil Jönsson i Tio Tankar om Tid att människan kan skapa sig utrymme för kritisk eftertanke och därmed medverka till ett mänskligare samhälle.

Elin Wägner-pristagaren skall själv ge en skrällande väckarklocka till en person eller organisation som behöver väckas för freds-, miljö och/eller jämställdhetsfrågorna. Detta blev Bodil Jönssons val:

Årets väckarklocka går till upphovsmännen bakom alla bräckliga och gränssnittsdåliga datorer och nätverktyg. Långsiktigt hållbar utveckling kräver långsiktigt hållbara människor. Men människor blir inte långsiktigt hållbara om de ständigt och i onödan tvingas använda sin tid, den enda de har, för att kompensera era konstruktörsmissar.

Jag gör denna klockas ringsignal lika ettrig som vad någonsin adrenalinutsöndringarna framför datorn är, lika långvarig som summan av alla människors alla datoromstart-tider och lika otrygghetslarmande för er del som någonsin ett utlöst trygghetslarm är.

Väckarklockan är designad för att vara så störande att ingen av er skall stå ut med mindre än att klockan tystnar. Och det gör den inte förrän Säkuritas Sökuritas gör entré. Medförande sin garanti att här kan den sökande människan känna sig helt övertygad om att hon inte behöver känna sig bekymrad längre – från och med strax skall datorn förstås sköta sin del av jobbet. Alltid.

I samband med prisutdelningen höll jag också ett tal, Tio Tankar om att få  Elin-Wägnerpriset år 2000.

<< Tillbaka