Certec logo
Personal Forskning Utbildning Publikationer
OBS: Certecs historiska webbplats – underhålls ej.
Aktuell webb: www.certec.lth.se
Real Player hjälp

Att installera Real Player

Följande steg behöver du göra (observera att bilderna kanske inte alltid stämmer helt med hur det kan se ut. Både webläsare och websiter ändrar sig hela tiden. Principen är dock densamma):

1. Klicka på länken till Real Networks.

Du kommer nu till nerladdningssidan för Real Player. Real har 2 olika spelare en som kostar pengar och en som heter basic och är gratis. Klickar du på länken ovan kommer du direkt till nerladdningssidan för gratisversionen.

2. Start nerladdningen av Real Player till din dator

Klicka på knappen Start RealPlayer Download. I blått överst till höger på sidan. Nerladdningen kommer då påbörjas. Observera att beroende på vilken hastighet ens internetuppkoppling har så kan det ta upp till en minut innan det påbörjas.

3. Ladda hem till din dator

När du startat nerladdningen kommer du få en fråga om du vill köra det nerladdnings/installationsprogram som Real Player använder. Klicka på Kör knappen så att nerladdningen fortsätter.

När du klickat på kör knappen får du eventuellt upp en säkerhetsvarning om att du nu kommer att köra ett så kallat ActiveX program i din webbläsare. I det här fallet så är det ofarligt och du kan klicka på kör knappen.

Nu påbörjas nerladdningen och du får upp följande sida som visar nerladdningens framsteg. Om du redan har rätt version av Real Player installerat så kommer bilden under att dyka upp istället.

Om den här bilden dyker upp så har du redan rätt version av Real Player. Vill du trots det installera om Real Player så vänta så påbörjas nerladdningen efter 30 sekunder.

4. Installera Real Player

När nerladdningen är avslutad kommer installationsprogrammet för Real Player att påbörjas automatiskt.

Först dyker en fråga upp om du godkänner licensavtalet för att få använda Real Player. Klicka på Accept knappen i nedre högra hörnet.

Sedan frågar installationsprogrammet var du vill ha Real Player installerat och var du vill ha genvägar för att kunna starta spelaren. Jag föreslår att du låter installationsplatsen var som den är och kryssa ur alla genvägarna som på bilden nedan.

Nu påbörjas installationen och du kan se framstegen i en liten ruta.

Innan installation avslutas måste du välja ytterliggare några saker. Det första är om du vill att Real Player ska vara den spelare som används som standard i din dator. Det tycker jag inte att den ska vara så kryssa istället i det nedre valet som på bilden nedan.

När Real Player inte är standard spelare så måste du välja vilka typer av ljud och filmfiler som ska spelas i den. Här föreslår jag att du bara låter standardvalen vara kvar och klickar på Finish.

5. Avsluta installationen

Nu vill Real att du ska registrera dig som användare på deras webbsajt. Först så går spelaren ut på nätet för att leta efter lite information.

Sedan tycker Real att du ska installera en funktion i din webbläsare så att man får en Google Toolbar och kan söka direkt i webbläsaren. Den kan vara användbar men jag föreslår ändå att du kryssa ur alla kryssrutorna som på bilden nedan.

Nu vill Real att du ska skicka in ditt namn och epost adress till dem för att bli registrerad. Detta är inte nödvändigt och man kan komma runt det genom att klicka Cancel. Det är bara registreringen som avbryts och inte hela installationen. Så det går bra att klicka på Cancel. Man får en kontrollfråga om man är säker se nedan.

Här ska man då klicka på Exit för att slippa registrera sig annars kommer man bara tillbaka till den förra sidan igen.

Nu "äntligen" är installation avslutad och Real Player kommer att startas i din dator. Det ser ungefär ut som nedan.

6. Ändra inställningarna för att fungera bra med just din internetuppkoppling.

För att kunna få bästa möjliga överföring av ljud och bild över internet måste Real Player ställas in för din internetuppkoppling. Klicka dig in på Tools menyn och preferences (Inställningar).

I Prefernces (inställningar) dialogrutan klickar du på länken Connection i menyn till vänster. Där finns då en knapp som heter Test Connection överst till höger. Klicka på den för att få hjälp med att göra inställningen. Man kan göra det själv manuellt i menyerna under knappen men jag rekommenderar att du kör testet. Det brukar fungera bättre.

Här kommer en kort beskrivning av vad testet gör. Klicka på Perform Test nere till höger.

Test körs nu. Det kan ta en liten stund.

Nu är testet klart. I rutan stå nu vilken hastigheter som passar för din uppkoppling. Det finns en max hastighet och en normalhastighet. För att de här inställningarna ska börja fungera måste du trycka på knappen Update nere till höger.

Nu är installationen och konfigureringen av Real Player avslutad och du kan börja använda Real Player.